Green Guys Veelgestelde vragen

Zonnepanelen

Binnen de zonnepanelen branche is nog steeds veel ontwikkeling naar betere en goedkopere panelen. Tegenwoordig kunnen we de panelen onderscheiden in poly kristallijne en mono kristallijne. De poly kristallijne zijn te herkennen aan hun blauwe kleur. Rendement is wat lager maar zijn goedkoper te produceren; deze zijn veelal te zien bij grote projecten zoals zonneweides. In de residentiele markt zien we alleen een vraag naar de zwarte cellen; de mono kristallijne cellen.

Elk merk heeft zo zijn eigen afmeting en verder zien we verschillen in de opbouw als: glas-cel-witte folie, glas-cel-zwarte folie of glas-cel-glas.

Wat is Wp?

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (spreek uit als Watt-piek). Deze piekwaarde wordt gemeten aan het eind van de productiestraat onder testcondities. Deze testcondities zijn een vast hoeveelheid licht, namelijk 1000 W/m2 bij 25 graden Celcius en een gedefineerd lichtspectrum (AM 1.5). We noemen dit de waarden onder STC (Standaard Test Condities).

Wat is kWh?

De eenheid kWh wordt gebruikt om aan te geven hoeveel energie weer te geven. Energie is het vermogen, uitgedrukt in Watt [W]of kiloWatt [kW] vermenigvuldigd met een tijdsduur, hier meestal een uur [h].  Dus een vermogen van 3 kiloWatt 2 uur lang vergt een energie van 6 kWh. Een zonnepaneelsysteem dat bijvoorbeeld 4 uur lang gemiddels 3500 W levert heeft hier 14000 Wh of 14 kWh aan energie opgewekt.

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt ongeveer 3500 kWh aan electrische energie op jaarbasis. Hoeveel je betaalt voor 1 kWh wordt bepaald door je energieleverancier. Dat is terug te vinden op je contract met hen.

De opbrengst van uw paneel wordt bepaald door de oriëntatie van uw panelen en de hellingshoek van het dak en of er schaduwinval op uw dak is. Als u al deze gegevens duidelijk heeft kunt u, uw opbrengst redelijk nauwkeurig berekenen aan de hand van de tabel van Hespul of via onze opbrengst calculator.

Een 360 Wp zonnepaneel levert 360 W bij de standaard testcondities echter zijn die standaard testcondities (1000 W/m2, 25 graden Celsius e.d.) niet representatief voor het Nederlandse klimaat. Hoogzomer halen we in Nederland een lichtintensiteit van 800 a 850 W/m2. Met een paneel afmetingen van ongeveer 1,8 m2 zou dat dus bijna 1500 W aan licht zijn. een reeel rendement van het zonnepaneel is ca. 20%. 20% van 1500 W is 300 W.

Zit je dichter bij de evenaar….zal dit gunstiger uitpakken, hetgeen je mee moeten nemen in het systeemontwerp.

Zodra zonnepanelen onder een hoek liggen, spoelt de regen ze schoon. Hoe groter de hoek hoe beter dat zal werken. Schoonmaken is dan in principe niet nodig, tenzij er hardnekkige vlekken op komen, bijvoorbeeld door vogelpoep of algengroei. Dan is een regenbui niet voldoende en kun je beter wel schoonmaken. Bij panelen op een platdak liggen ze vaak onder een hoek tussen de 10 en de 20 graden, is het aan te raden om ze eens per jaar schoon te (laten) maken. Wanneer je de zonnepanelen schoonmaakt, doe dit dan met een zachte borstel en ook met zacht water, zoals regenwater.

In sommige gevallen kan dit wel maar vaak ook niet.

Wanneer de panelen op een string omvormer zijn aangesloten, is dat vaak op 1 of meerdere string. Bij elke string dienen de panelen allemaal in dezelfde orientatie te liggen van het hetzelfde type te zijn. Althans in elk geval allemaal dezelfde electrische eigenschappen te hebben. Indien daar niet aan voldaan wordt beinvloedt dat de opbrengst in negatieve zin.

Bij gebruik van Micro-omvormers van  bijvoorbeeld Enphase maakt dat allemaal niet uit. Elk paneel ongeacht type, grootte, ligging heeft zijn eigen Micro-omvormer om daar het maximale uit te halen. Ook verschillende Micro’s in hetzelfde systeem kunnen daar gebruikt worden. Feitelijk zijn het allemaal eiland-systemen van 1 paneel welke met elkaar verbonden zijn.

Bij SolarEdge kan het meestal ook, daar is de ontwerpeis dat er een optimizer gebruikt dient te worden met hetzelfde spanningsbereik. Oftewel sommige optimizers kunnen je combineren maar niet allemaal. Klik hier om naar de compatibilietsmatrix van SolarEdge te gaan.

Nee. Productgarantie van een paneel omvat alleen het product zelf. Het vervangen an sich zal apart berekend moeten worden.

Het uiterlijk van de zonnepanelen heeft zeker effect op de prestaties van de zonnepanelen. Zo leveren over het algemeen de volledig zwarte panelen net iets minder vermogen dan de Percium panelen.

De omzetting van licht naar electriciteit is temperatuurgevoelig. Zonnepanelen hebben een zogenaamde negatieve temperatuuscoefficient. Een hogere temperatuur werkt negatief op de opbrengst van het zonnepaneel. En volledig zwarte panelen hebben daar net iets meer last van dan de panelen met een “witte backsheet”.

Naast de zonnepanelen heb je dan ook een laadpaal nodig om je eigen opgewekte energie in je eigen auto te laden. Het verbruik hangt van een aantal factoren af maar als vuistregel kun je stellen dat je 5 km op elk kWh kunt rijden. Denk je 10000 km met een electrische auto te rijden, waarvan je 80% thuis laadt, dan heb je daar 1600 kWh voor nodig (80% van 10000 gedeeld door 5). Daar zijn grofweg 5 a 6 zonnepanelen voor nodig om dat op te wekken.

Als u wil weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen moet u naar een aantal zaken kijken. De ligging van het dak, de helling van uw dak, het materiaal van de dakbedekking en de schaduwwerking die er op het dak valt. Wil u hier wat hulp bij, neem dan even contact met ons op via het contactformulier, dan nemen we even contact met u op. 

Omvormers

Alle zonnepanelen leveren een gelijkspanning vergelijkbaar met een batterij, maar dan een hoger voltage. In ons huis zijn alle apparaten gekoppeld aan het electriciteitsnet wat functioneert bij een wisselspanning van 230 V. Er is daarom een omvormer nodig om die gelijkspanning om-te-vormen naar een bruikbare wisselspanning.

Dit is afhankelijk van de oriëntatie van uw dak, de hellingshoek en ook met name of er schaduwinval op uw dak is. Wanneer uw dak  op het zuiden ligt en wanneer er geen schaduw op uw dak valt kunt in in principe alle drie de omvormtechnieken gebruiken. 

Wanneer er wel schaduwinval op het dak is, dan kunt u het beste voor het Solar Edge systeem met Optimizers, of het systeem van Enphase met micro-omvormers. 

Wilt u weten wat hier de verschillen en de voor- en nadelen van zijn? kijkt u dan ook eens op deze pagina

Dit hangt van het bereik van de omvormer af, over het algemeen is het uitbreiden met micro-omvormers het makkelijkst, omdat er hierbij een omvormer per paneel geplaatst wordt. Daarnaast is het aantal zonnepanelen ook nog afhankelijk van de aansluiting die u heeft. Wilt u weten of uw systeem uitgebreid kan worden? neem dan contact op met een van onze accountmanagers

Dan zal de historische data kwijt zijn of niet meer bereikbaar. De meeste omvormers kunnen wel middels API’s uitgelezen worden. Maar deze functionaliteit ondersteunen we niet, dat is voor de programmeurs onder ons.

Vrijwel alle omvormers functioneren alleen indien ze net-gekoppeld zijn. Indien er een stroomuitval is, schakelt het zonnepaneelsysteem zichzelf uit. Er bestaan echter omvormer die in combinatie met batterijen kunnen switchen naar een off-grid situatie. 

Garantie

Op zonnepanelen zit er vaak twee soorten garantie. Product garantie en vermogens garantie. De product garantie is voor technische problemen waardoor een zonnepaneel niet meer zou kunnen werken. De product garantie varieert meestal tussen de 10 en 25 jaar. 

Op zonnepanelen zit er vaak twee soorten garantie. Product garantie en vermogens garantie. De vermogens garantie gaat er vanuit dat een zonnepaneel na een x aantal jaar nog een minimale opbrengst heeft. Meestal wordt er een vermogens garantie afgegeven van 25 jaar en dan na 25 jaar zouden de zonnepanelen nog op 85% van zijn kunnen moeten werken. of terwijl in 25 jaar leveren de zonnepanelen 15% minder op. Dit wordt linear afgeschreven, zo kunt u altijd even kijken of uw panelen nog voldoende opleveren. 

Green Guys is lid van het garantiefonds welke voor u een korte en lange termijn risico afdekt. Op korte termijn staat het garant voor de aanbetaling die u gedaan heeft. Op de lange termijn indien u ons nodig hebt over het functioneren van het systeem mocht Green Guys niet in staat zijn u te helpen. Lees hier meer over het GFDE

De garantie op onze installatiewerkzaamheden bedraag 5 jaar. 

Op al onze montage materialen zit een garantie van 20 jaar. Een uitzondering hierop is de garantie van de bekabeling deze garantie bedraagt 5 jaar. 

De garanties van de omvormers verschillen per systeem. Op onze string omvormers die 1-fase zijn zit een garantie van 10 jaar, op de string omvormers die voor 3-fase systemen zit een garantie van 5 jaar. Op de Solar Edge omvormer zit een garantie van 12 jaar en op de bijbehorende optimizers zit een garantie van 25 jaar. Op de micro-omvormers zit een garantie van wel 25 jaar. 

Financieel

Dit verschil komt omdat de opgewekte energie door uw zonnepanelen in eerste instantie in uw woning gebruikt wordt, pas wanneer u meer opwekt dan dat op dat moment uw energiebehoefte is zal er stroom teruggeleverd worden, en dit gaat langs de meter en komt terug in de data van uw energieleverancier. 

Salderen is in feite niets anders dan het verrekenen van uw opbrengst versus uw verbruik. De energieleverancier zal jaarlijks de balans op maken met uw opgewekte energie en verbruikte energie. wil u hier meer over lezen kijk dan eens op deze pagina.

Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies op zonnepanelen. Wel zou het kunnen dat er in uw regio wellicht wel aanspraak gemaakt kan worden op een subsidie. Over het algemeen weten onze adviseurs hier meer over. Mocht u hier vragen over hebben dan kan u altijd even contact met ons opnemen. 

Op dit moment kan de btw van de zonnepanelen nog teruggevraagd worden. In principe is het niet heel ingewikkeld om de btw terug te vragen. Om u extra werk uit handen te nemen kan u bij ons gebruik maken van de btw-teruggaveservice. Lees meer over de btw-teruggaveservice

de terugverdientijd van de zonnepanelen is van meerdere factoren afhankelijk  in onze offerte’s nemen we de terugverdientijd globaal mee. Bent u dus benieuwd hoelang dit duurt vraag direct een offerte aan.

Het kan geen kwaad even te informeren bij uw huidige opstal verzekering of alles gedekt is.

In de meeste gevallen geldt:

  • Eigenaar van uw woning? Dan heeft u een opstalverzekering. Vraag aan uw verzekeraar of zonnepanelen daar ook onder vallen.
  • Heeft u een huurwoning? Dan moet u de zonnepanelen installatie apart verzekeren.
  • Heeft u een plat dak? Vraag dan bij uw verzekering na of deze dan ook tegen diefstal verzekerd zijn.
  • Er zijn verzekeraars welke niet uitbetalen bij schade door slecht weer (storm, hagel). Vraag na hoe dit bij uw verzekering zit.