Salderingsregeling Hoe werkt het?

Hoe zit het met het salderen; nu en in de toekomst?

Zodra je zonnepanelen hebt, zullen ze regelmatig meer energie opwekken dan dat jezelf op dat moment nodig hebt. Op dat moment lever je terug. Dat wordt apart geregistreerd in de slimme meter. De prijs voor die terug geleverde stroom is dezelfde als de prijs voor de stroom die je afneemt van je elektriciteitsbedrijf. Dit is het salderen en kan nog voor de volle 100% tot 2023.

Nu

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief: zeg 24 cent per kWh, inclusief alle belastingen (prijspeil juli 2021). Daar zit wel een maximum aan: zodra je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze teruglever vergoeding ligt tussen de 3 en 12 cent per kWh, afhankelijk van de energieleverancier.

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 3.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 3.300 kWh (via je zonnepanelen). Dan betaalt het energiebedrijf dus 24 cent per kWh voor 3.000 kWh geleverde stroom. Voor de overige 300 kWh die je levert, zal de energieleverancier tegen een lager tarief betalen. De hoogte van deze teruglever vergoeding mag het energiebedrijf zelf vaststellen. Indien je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog terugleververgoeding. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op ’terugleveren stroom en salderen’. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

Vanaf 2023

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023, althans dat is het plan. De Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken & Klimaat heeft in januari 2021 het wetsvoorstel van de salderingsregeling echter controversieel verklaart. Hiermee is de kans groot dat de afbouw wordt uitgesteld.

De afbouw van de salderingsregeling betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Wat die energieprijs tegen die tijd zal zijn is uiteraard niet bekend; momenteel varieert de prijs rond een gemiddelde van 6 cent per kWh. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Even terug naar het rekenvoorbeeld. Met afbouw van de salderingsregeling mag je elk jaar 9% minder salderen. In de tabel hieronder wordt het doorgerekend. Als de regeling volledig is afgerond, krijg je 6 cent per kWh voor alle 3.300 kWh die je levert aan het net.

In dit voorbeeld is echter de 3.300 kWh netto teruglevering, daar is dus het eigen verbruik al vanaf van stel 1.500 kWh. De zonnepanelen hebben hier dus 4.800 kWh geleverd.

Hier vind je hoe dat werkt met de slimme meter. 

Samen met de afbouw van de salderingsregeling zullen dan meer en meer slimme apparaten en batterijen  hun intrede doen. Op deze manier wordt er feitelijk gestimuleerd om je eigen verbruik te vergroten, dat is tenslotte financieel gunstiger.