Zonne-energie opbrengstcalculator

Bent u ook benieuwd wat de zonnepanelen op uw dak zouden opbrengen?

Wilt u ook graag een offerte ontvangen?

Vraag direct een offerte aan

Uitleg bij de opbrengstcalculator

Wattpiek vermogen

Het Wattpiek vermogen (WP) van een zonnepaneel is een waarde die gemeten wordt aan het eind vand e productie van het zonnepaneel. Onder standaard testcondities (STC) wordt de spanning en stroom gemeten? Die standaard testcondities zijn; 1000 Watt/m² licht (lichtspectrum AM 1.5) op het paneel, bij een temperatuur van 25°C. 

Zoninstraling

De globale zoninstraling kan uitgedrukt worden in kWh/m². Het KNMI heeft gemeten dat deze in nederland de laatste jaren ligt tussen de 1000 en 1100 kWh/m2. Voor zonnepanelen wordt gemakshalve vaak gerekend met ervaringcijfers zoals de specifieke opbrengst uitgedrukt in kWh/kWp. Ook deze waarde kan flink varieren tussen de verschillende systemen. De belangrijkste hebben we in bovenstaande calculatir meegenomen; zijnde de keuze in omvormtechniek en de orientatie naar de zon (helling en azimuth). In nederland liggen de meeste waardes hier tussen de 750 en 1100 kWh/kWp. Let op: dit is dus geen rendementsgetal of zo iets, zoals sommigen vermoeden.

Negatieve orientatie & hellingshoek

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen ligt tussen de 30° en 35°. De oriëntatie van de zonnepanelen is daarnaast ook belangrijk, hierbij geldt hoe zuidelijker de panelen geplaatst kunnen worden, des te beter dit voor het rendement is. Helaas zijn ideaal situaties niet altijd voor handen en zal er wat verlies optreden doordat de hellingshoek niet perfect is of dat de ligging afwijkt van het zuiden. De hellingshoek en oriëntatie nemen we mee in onze berekening. 

Dit is waar veel rekentools geen rekening mee houden

De keuze qua omvormtechniek heeft in de praktijk een grote impact. Zo zien wij dat in de praktijk een systeem met optimizers ongeveer 2% meer opbrengst zal leveren dan op een string systeem. De Micro-omvormers leveren nog weer eens 5 a 6 % meer op dan het systeem met optimizers. Deze punten hebben wij wel meegenomen in onze opbrengstcalculator om u een zo’n goed mogelijk beeld te geven. 

 

Verdere voordelen en nadelen van de verschillende omvormtechnieken kunt u hier bekijken

Benieuwd, wat uw systeem gaat kosten?

Vraag direct een offerte aan

Schaduw op uw dak

Doordat in iedere situatie een schaduw anders zal vallen, is dit een van de weinige zaken waarmee we geen rekening mee kunnen houden in onze opbrengstcalculator. Hier kunt u heel simpel zelf naar kijken. Ligt uw systeem namelijk (voor een deel) in de schaduw? Maak dan gebruik van optimizers of micro-omvormers. Er wordt wel eens gepropageerd met string omvormers met “schaduwmanagement”, deze systemen bestaan niet! Wil u dus problemen door schaduw voorkomen, maak dan de keuze voor optimizers of micro-omvormers. 

Uit de praktijk hebben we wel een richtgetal wat we mee kunnen geven: een paneel dat met een micro-omvormer of met optimizer werkt en wat 50% van de dag in de schaduw ligt, zal 10% minder opbrengen dan een paneel wat nooit in de schaduw ligt.  Dit komt omdat schaduw niet het zelfde is als “geen licht”. In Nederland hebben we altijd last van een mix van 60% diffuus licht en 40% direct zonlicht. tijdens dat er schaduw op een paneel valt, zal er dus voldoende diffuus licht op vallen om toch nog een redelijke opbrengst te kunnen halen. 

Disclaimer

Deze opbrenstcalculator bieden wij geheel vrijblijvend aan. 

om de berekening eenvoudig te houden hebben we de invoer qua oriëntatie en hellingshoek beperkt. Hierdoor zal de opbrengst nooit helemaal exact zijn, maar zal de berekening tot op ongeveer 5% nauwkeurig uitvallen. 

Deze berekening houdt geen rekening met eventuele schaduw en degradatie van de apparatuur.

Aan de uitkomst van deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.