BTW Teruggave hoe werkt het?

Hier leggen we uit hoe de btw-teruggave werkt, uiteraard kunnen wij dit ook voor u verzorgen.

btw-teruggave bij aanschaf van zonnepanelen. (voor alle systemen aangekocht tot en met 2022)

Als particulier met zonnepanelen kun je de btw op de aanschaf meestal terug krijgen van de belastingdienst.

Zodra je zonnepanelen hebt, zullen ze regelmatig meer energie produceren dan dat je op dat moment zelf nodig hebt in huis. Op dat moment ben je feitelijk energie aan het leveren, en daarom wordt je gezien als leverancier/ondernemer voor de belastingdienst.  De meeste particulieren hebben geen btw-nummer en dienen die dan ook aan te vragen, dat kan via deze link Je hoeft overigens geen kvk-nummer aan te vragen. 

Het formulier is specifiek voorbereidt voor zonnepaneelhouders die eenmalig een kwartaalaangifte willen doen en daarna willen worden vrijgesteld van toekomstige aangiftes. Het gaat tenslotte om éénmalig de aangifte te doen van de investering. 

Wat krijg ik precies terug? 

Zodra je leverancier van energie wordt, moet je formeel ook je eigen energiebedrijf periodiek factureren van die geleverde energie, inclusief btw. Deze btw dient in mindering gebracht te worden op de aangifte etc. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme administratie is van heel veel particulieren die dit elk kwartaal aan de belastingdienst zouden moeten doorgeven. Om deze administratieve last in één keer te vereffenen is een forfait bedacht. Dit is een bedrag van 20 euro voor elke 1000 Wp geïnstalleerd vermogen. Dit deel dien je af te dragen aan de belastingdienst, oftewel dit deel krijg je niet terug van de btw.

Voorbeeld:

Bij aanschaf van een zonnepaneel systeem van 14 panelen van 375 Wp met een prijs van 7500,- euro inclusief btw. Hierbij is het geinstalleerd vermogen 5250 Wp (14 x 375 Wp). Het forfait bij een zonnepaneel systeem tussen de 5000-6000 Wp is 120,- euro. Bij dit bedrag is 1301,65 euro btw inbegrepen. Kortom: via de belastingdienst kun je 1182 euro retour ontvangen. (1301,65 -120)

Offerte ontvangen met btw-teruggave?

Vraag direct uw offerte aan

Geldt dit voor iedereen?

Dit geldt voor alle particulieren die ook een energiecontract hebben met een leverancier en nog geen ondernemer zijn voor de belastingdienst. Voor een soepele verwerking zorg je dat de tenaamstelling op onze factuur hetzelfde is als die op je energiecontract.

Heb je een eenmanszaak? Dan is het niet verstandig om de btw terug te vragen.

Kan ik het zelf of moet ik dit uitbesteden?

Op zich is het zelf te doen, indien je even de moeite neemt om het aanvraagformulier te downloaden/bestuderen en te retourneren. Uiteraard kun je het ook uitbesteden, zo bieden wij die service ook via NBA. Zij kunnen dat snel, accuraat en houden je van alle stappen op de hoogte. Deze Service kost via ons u dan 99,- euro waarvan ook die btw geretourneerd wordt.

Hoe lang duurt het hele proces?

Afhankelijk van de maand waarin je je aanmeldt, duurt het tussen de 4 en 6 maanden alvorens je het bijgeschreven ziet worden op je bankrekening.

Andere aandachtspunten?

Indien het  btw bedrag boven de 2500,- is (factuurbedrag dus boven de 14404 euro) gelden er ander regels. In dit geval dient over een aantal jaar telkens 20% van de betaalde btw te worden afgedragen. Onze partners van NBA hebben echter een beter idee, daarvoor kunt u hen raadplegen.