0% btw tarief vanaf 1-1-2023

Voor alle systemen in 2022 geldt dat er vaak mogelijkheden zijn tot BTW teruggave.

Vanaf 1 januari 2023 geldt een 0% BTW tarief voor zonnepanelen. Hier zitten een aantal voorwaarden aan.

 

Het 0% BTW tarief geldt niet alleen voor de zonnepanelen, maar ook voor alle overige materialen en diensten die te maken hebben met het zonnepanelen-systeem

 

Het 0% BTW tarief geldt alleen voor een zonnepanelen-systeem ‘op of in de nabijheid van een woning’. Een schuurtje, garage of tuin zal dus ook onder deze regeling vallen, maar je camper, boot, vakantiehuisje, een dak van een bedrijfspand of een weiland zal niet onder het 0% BTW tarief vallen.

 

De factuurdatum is leidend! Stel dat: Er is een order uit 2022 die geleverd wordt in 2023. Valt deze dan wel of niet onder de 0% BTW regeling?
Dat ligt er aan wanneer de factuur is gemaakt. 

Alle orders met factuurdatum 2022 of eerder komen in aanmerking voor de BTW teruggave zoals hier omschreven.

 

Wij zijn verantwoordelijk voor het vaststellen of de goederen/diensten in aanmerking komen voor het 0% BTW tarief. Leveren wij aan een zakelijke klant (bijvoorbeeld een installateur) dan zijn wij verplicht het 21% BTW tarief te hanteren. De zakelijke klant kan deze natuurlijk volledig terugvragen als “voorbelasting” op de BTW aangifte en kan dan zelf bepalen om de goederen/diensten door te leveren met het 0% of het 21% BTW tarief, afhankelijk van of het systeem ‘op of in de nabijheid van een woning’ wordt geplaatst.

 

Een VVE, stichting of vereniging kan ook gebruik maken van deze regeling, maar ook dan moet het systeem worden geplaatst ‘op of in de nabijheid van een woning’.
Een VVE die de panelen op een appartementengebouw plaatst zal dit dus tegen het 0% BTW tarief kunnen doen. Een stichting, bedrijf of vereniging dat het systeem plaatst op een kantoorpand, bedrijfshal of sportkantine, zal geen gebruik kunnen maken van de 0% regeling, echter kunnen zij (mits BTW plichtig) de 21% van deze aankoop natuurlijk volledig  terugvragen als “voorbelasting” op de BTW aangifte.